For å velge riktig kombinasjon av pickup og camper så finnes det noen kjøreregler. Hos oss i CamperNorge så vil vi gi deg informasjon om hva slags camper som passer til din pickup

Klaring mellom camper og bil

 

Camperen er festet til planet på pickupen med fester som tillater litt bevegelse. Det er viktig at det er stor nok klaring mellom pickupen og camperen. Dette gjelder særlig alkoven. Det er viktig at det er stor nok klaring for å forhindre skader under bremsing, vind, vridninger og humpete kjøreforhold. Mellom alkoven og pickupen bør det ikke være mindre enn en klaring på 2-3cm, dette gjelder også mellom alkoven og antenne. 

Sørg også for at det er en klaring på minst 1cm mellom toppen av sideveggene i planet og camperen. 

Baktung?

Noen pickuper har tiltet plan, noe som betyr at dybden på planet er forskjellig mellom fremme og bak. Dette kan føre til at camperen ser baktung ut, og at alkoven blir stikkende oppover. 

 

Det kan være nødvendig å plassere en gummimatte i planet for å heve camperen slik at den kommer over klareringskravene. Det må også være en minimum avstand på 2cm mellom fremste vegg i camper og pickup. Å legge på en plate eller bjelke på fremste del av camper eller fremme i planet kan sørge for tilstrekkelig klarering mellom camperen og bilen. 

Hva er vekten på min camper?

Lokalisert på utsiden av camperen er det en serienummerplate. Her står det også oppført tørrvekt til camperen. 

"Maks nyttelast" er den maksimale vekten av baggasje, personer og utstyr en pickup kan ha med seg. Camperen er en del av denne vekten. Maks nyttelast til din pickup kan du finne på Statens Vegvesen sine sider. 

«Nyttelast» er hvor mye en pickup er laget for å frakte. Pickupens nyttelast varierer etter mange ulike faktorer slik som utstyrs-og tilbehørsnivå. Vei derfor bilen din på vekt hos din nærmeste trafikkstasjon og sjekk dette opp mot maksimal nyttelast som står i vognkortet for å se hvor tung camper du kan ha.
 

Ekstrautstyr og vekt

Vær oppmerksom på at valgt tilleggsutstyr vil øke vekten til din camper. Tilleggsutstyr er ikke medregnet i camperens tørrvekt og må derfor legges til dersom du skal regne ut camperens totale vekt. 

Dekk

Dekk

Dekk får man i mange forskjellige variasjoner. For å kunne kjøre lovlig og trygt med en camper så må du ha dekk med høy lasteegenskap. Dekkenes lasteegenskap (load index) står på siden av dekkene. Vær likevel oppmerksom på at den maksimale lasteegenskapen til pickupen avhenger av flere faktorer slik som hjuloppheng, støtdempere og bremser. 

Det er minst like viktig at det er nok luft i dekkene. Minimum og maksimalt lufttrykk står på siden av dekkene. Å kjøre med for lite luft i dekkene kan føre til overoppheting og ødeleggelse av dekkenes struktur. Derfor kan for lite luft føre til reduserte kjøreegenskaper. Sjekk derfor lufttrykket ofte. Dekk med riktig lufttrykk varer lenger, gir bedre grep, lager mindre dekkstøy, reduserer forbruket og gir en mer sikker kjøring

Når du er på ferie, sjekk dekkene jevnlig. Bruk trykkmåler av høy kvalitet for å måle riktig lufttrykk. Sjekk dekkene for ujevnheter og blemmer, kutt eller buler på siden av dekkene. 

Akselvekt

For å kunne sjekke om vekten på din camper og utstyr er riktig fordelt så må en sjekk vekten på hver ende av hver aksel. Feil fordelt last kan føre til dårlige kjøreegenskaper og utløse en sikkerhetsrisiko både for deg og andre. 

Veiing av pickup:

- Vei bilen med pasasjerer og drivstoff. 

- Kjør på vekten og noter den totale vekten på bilen. 

- Kjør frem til den fremre akselen er av vekten. Noter vekten. 

- Subtraher vekten på den bakre akselen med den totale vekten på bilen for å få vekten på den fremre akselen.

Veiing av camper (med last):

Please reload