Gjør klar bilen for camper

Her er en liste over ting du bør gjøre før du setter camperen på bilen. Denne listen tar for seg både ting som er nødvendig og ting som ikke er nødvendig, men som kan forbedre opplevelsen. Har du likevel spørsmål så kan du sende oss en mail på post@campernorge.no

Skjermbilde 2019-10-03 21.50.46.png

Veltebøyler/plantrekk/lokk

Alt av veltebøyler, lysbøyler (plantrekk), mountain-top, lastestativ, verktøykasser og lignende må fjernes før du kan sette på camperen. (I noen tilfeller med soft plantrekk kan er rulle dette helt frem og en trenger da ikke å ta det av).

Planinnlegg/bedliner

Det er ikke alltid nødvendig, men det kan være lurt å fjerne planinnlegget på pickupen. De fleste planinnlegg i plastikk er glatte og kan gi litt etter når den har last på seg. Derfor er det viktig å passe på planinnlegg med mye svikt og etterstramme jekkestroppene som camperen er festet i. Noen velger å sprøyte planet i så kalt bedliner-lakk, noe som beskytter og gjør at last ikke sklir like enkelt.

Det kan være en fordel å legge inn en gummimatte eller sprøyte planet slik at det stabiliserer, beskytter og hindrer at camperen sklir fra side til side.  Gummimatter kan en enkelt kjøpe på Biltema men en får også solide kumatter i ulike størrelser på Felleskjøpet. Gummimatte gir stor friksjon og øker stabiliteten.

pl14012941-volkswagen_amarok_2011_2013_2
dekk1.JPG

Dekk og hjul

Det er viktig å sjekke lastekapasiteten på hjulene til pickupen. Dekkets lasteindeks er markert på siden av dekket. Lasteindeksen beskriver hvor mye lasteevne et dekk tåler. Det er også viktig å sjekke at du har riktig lufttrykk. Når du har mer last/camper på planet så skal du har mer lufttrykk i dekket. Riktig lufttrykk gir bedre kjøreegenskaper, bedre sikkerhet og reduserer drivstoff-forbruket. 

luftbelger.jpg

Noen pickuper kan ha myk fjæring. Det kan derfor være en fordel å oppgradere fjæringen for å få en stivere pickup og en bedre kjøreopplevelse. Det er vanlig å sette på hjelpefjærer (luftbelger) på bakakslingen på pickupen og/eller flere bladfjærer. Luftbelger monteres enkelt mellom bladfjærene og ramma på bilen. Det finnes 2 systemer her. Det er singel eller Dual system. Med et singelsystem kobler en begge belgene med felles slange og når en fyller i luft vil begge belgene få luft samtidig. Med Dualsystem vil en kunne regulere luftmengde i hver belg. Fordelen med et dualsystem er at det hindrer lufta å forflytte seg over til den andre belgen. Dette vil en merke spesielt i kurver og der en kjører skrått. Når en fyller i luft i luftbelger vil pickupen heve seg bak og den vil stå helt rett. 

Vi samarbeider og anbefaler luftbelger fra BG-nor. Vi anbefaler at du tar en titt på deres hjemmeside for mer informasjon. 

En pickup med luftbelger gir en mer behagelig kjøreopplevelse og bedre sikkerhet. 

Luftbelger/ekstra bladfjærer

baklemm1.JPG

Baklem

På noen pickuper må baklemmen fjernes for at camperen skal passer perfekt til pickupen. Det å ta av baklemmen er som regel en enkel operasjon og tar bare noen minutter. Å ta av baklemmen sparer deg for vekt og du kan og slippe å bekymre deg for at grus skal sprette opp fra veibanen og lage riper i lemmen. Noen campere som ikke har gråvannstank kan en la vær å ta av baklemmen. Da kan den bare legges ned og bakre del av camperen vil ende der bakluka slutter bak. For at ikke bakluka da skal slå mens man kjører legger en en gummimatte eller lignende mellom baklemmen og camperen. Og for at ikke baklemmen skal bli stygg kan det være lurt å foliere den eller beskytte den.